Cum să alegi un sistem de ventilație la casă

Atunci când vorbim despre confortul casei, discutăm despre tehnologii inovative privind încălzirea, răcirea și ventilația. Indiferent de tipul locuinței, fiecare persoană caută cele mai eficiente soluții moderne în privința calității aerului, acesta fiind un aspect esențial pentru sănătate. Una dintre soluții este reprezentată de sistemul de ventilație, sistem care oferă numeroase beneficii atât pentru confortul locuinței, cât și pentru sănătate.

Dacă ai în plan achiziționarea unui sistem de ventilație, este necesar să apelezi la specialiști în domeniu pentru a primi soluția de montare a sistemului de ventilație, potrivită locuinței tale. Este necesară o documentare în prealabil în vederea cunoașterii noilor standarde în materie de construcții, design și eficiență energetică.

În rândurile următoare, vei regăsi informații despre utilitatea unui sistem de ventilație într-o locuință și criteriile pe care trebuie să le ai în vedere la achiziționarea lui.

Importanța unui sistem de ventilație la casă

În viața cotidiană, fără să ne dăm seama petrecem mult timp în spații închise (birou, locuință), unde aerul proaspăt este limitat. Cu timpul, acest fapt are un efect negativ asupra calității aerului și, implicit, asupra sănătății. Este vital să ne asigurăm constant de prospețimea aerului pe care îl respirăm.

Oamenii manifestă tot mai mult interes pentru îmbunătățirea calității aerului din propria locuință. La momentul actual, cel mai bun mod de aerisire a casei constă în utilizarea unui sistem de ventilație.

Ventilarea locuinței determină maniera în care trece aerul atât în interior, cât și între casă și exterior. Un sistem de ventilație montat corespunzător va contribui la o purificare a aerului, împiedicând praful și alți alergeni să circule în aer. Totodată, acesta reglează nivelul de umiditate, păstrând un aer curat și neviciat.

Este important de menționat faptul că izolarea termică a locuinței implică o ermetizare, care în final conduce la un nivel optim de umiditate. Din acest motiv, este esențial un sistem de ventilație în locuință care să mențină umiditatea în parametrii normali.

Foarte mulți oameni aerisesc încăperile o dată pe zi, prin deschiderea geamurilor, dar acest lucru nu oferă o ventilație eficientă în locuință. Ventilația naturală nu garantează mereu un volum de aer curat necesar organismului. Spre exemplu, dacă locuința dispune de un etaj sau o mansardă, în mod clar ventilația naturală nu este de niciun folos.

Sistemul de ventilație este soluția pentru aceste aspecte microclimatice ale casei deoarece:

 • Permite o aerisire permanentă, având acces la aer curat;
 • Asigură schimbul de aer controlat;
 • Reglează nivelul de umiditate al aerului;
 • Elimină riscul de mucegai și igrasie;
 • Elimină mirosurile neplăcute;
 • Garantează un microclimat corespunzător pentru organismul uman;
 • Permite o economie financiară din perspectiva climatizării.


Criterii de alegere a unui sistem de ventilație sigur și eficient

Dacă optezi pentru un sistem de ventilație pentru locuința ta, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

 • Stadiul construcției – dacă locuința se află încă în faza de început, este indicat să alegi un sistem centralizat pentru a avea o acoperire mult mai eficientă în ceea ce privește țevile de admisie. În plus, un astfel de sistem este mult mai silențios și oferă performanțe superioare în ceea ce privește viteza de circulație a aerului;
 • Numărul persoanelor din locuință – trebuie să precizezi numărul utilizatorilor pentru a alege soluția potrivită pentru casă. Volumul standard de aer pentru o persoană are valoarea de 50 m3/oră.
 • Producător – este esențial să optezi pentru producători care oferă soluții durabile, eficiente din punct de vedere energetic și totodată inovative.

Înainte de a lua o decizie, este primordial să discuți cu specialiști în domeniu pentru a afla noile tehnologii de pe piață și pentru a te asigura că sistemul ales oferă eficiența dorită.

Sistemul AWADUKT Thermo – Soluția durabilă și eficientă de aerisire a locuinței

Pentru construcții moderne și eficiente din perspectivă termoficării, răcirii și ventilării, REHAU oferă soluții optime potrivite locuinței tale. Pentru aerisirea oricărui spațiu (locuințe, clădiri de birouri, școli etc.), REHAU a proiectat schimbătorul de căldură aer-sol, prevăzut cu conducte acoperite cu strat antimicrobian.

Țevile AWADUKT Thermo sunt create pentru a corespunde cererilor unui schimbător de căldură aer-sol. Aspectele care vizează acest tip de sistem se regăsesc în directiva VDI 4640. Această directivă prevede ca țevile:

 • Să fie ermetice (să împiedice pătrunderea apei în instalație);
 • Să prezinte un nivel ridicat de rezistență la uzură;
 • Să elimine condensul creat pe timp de vară în condiții optime de siguranță.

Schimbătorul de căldură AWADUKT Thermo are în vedere capacitatea solului de a concentra căldură la adâncimi mari (minim 1.5m). Acesta este format dintr-un sistem de țevi îngropate în plan orizontal care permit realizarea ventilației într-o manieră inovativă și ecologică.

Avantajele sistemului AWADUKT Thermo

Sistemul AWADUKT Thermo se remarcă prin:

 • Eficiența ridicată – prin intermediul acestui sistem de ventilație nu vei obține doar o aerisire permanentă, ci și o economisire a energiei și implicit a resursei financiare. Aerul circulat prin țevile AWADUKT Thermo va fi pre-răcit sau pre-încălzit în mod gratuit, folosind doar energia termică a solului. Astfel, în funcție de condiții constructive, aerul va fi pre-răcit, vara, pana la aproximativ 16o C, iar iarna, va fi pre-încălzit până la aproximativ 2o C. Un aspect important de menționat este că sistemul îndeplinește cerințele regulamentului în ceea ce privește economisirea energiei. Totodată, aceste țevi prezintă o durată de viață mult mai mare comparativ cu alte sisteme de ventilație.
 • Igienizarea aerului – curățarea și igienizarea aerului este un aspect avut în vedere la conceperea acestui sistem de ventilație. Țevile AWADUKT Thermo sunt singurele țevi existente la momentul actual pe piață, care sunt prevăzute cu un strat antimicrobian menită să elimine orice risc de apariție a bacteriilor. Prin intermediul unei aerisiri controlate, vei beneficia de o igienizare mult mai sigură.
 • Etanșeitate dublă garantată – sistemul de etanșare Safety Lock conceput de REHAU asigură o siguranță privind nepătrunderea apei în instalație, protejând astfel împotriva umidității.
 • Evacuare sigură a condensului – condensul este determinat direct de volumul de aer și de nivelul de răcire. Sistemul de țevi prezintă o rigiditate longitudinală ridicată pentru o eliminare garantată a condensului. Pe timpul verii, introducând în casa ta aer cu un conținut mai mic de umiditate, vei obține un confort termic ridicat, fără a implementa alte echipamente de dezumidificare.
 • Rapiditate în montare – țevile AWADUKT Thermo sunt special concepute pentru o montare mult mai facilă (cu 30% mai rapidă în comparație cu țevile din beton), fără a avea nevoie de echipamente speciale de instalare.
 • Libertate în design – ventilarea unei locuințe depinde de arhitectura casei și modul în care este compartimentată aceasta. Sistemul propus de REHAU permite o montare insesizabilă, potrivită pentru orice design arhitectonic abordat de tine.


Concluzie

Pentru a beneficia de un microclimat sănătos în locuința ta, una dintre soluțiile eficiente îl reprezintă sistemul de ventilație. Dacă te-ai decis cu privire la achiziția unui sistem de ventilație, alege un partener de încredere care să-ți ofere soluția potrivită pentru locuința ta. REHAU îți oferă soluția inovatoare de ventilație.

Articole asemănătoare


Întrebări frecvente

Mai jos prezentăm cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit de-a lungul anilor din partea beneficiarilor, partenerilor și colaboratorilor. […]

Avantajele încălzirii în pardoseală.

Tema de astăzi. Avantajele încălzirii în pardoseală. Activăm în acest domeniu de 24 de ani. În tot acest timp, primim […]

AMBER GARDENS – eficiența energetică

AMBER GARDENS – eficiența energetică Pro Instal Grup prezintă cu bucurie și mândrie unul dintre proiectele rezidențiale de top în […]

Încălzirea și răcirea spațiilor industriale

Încălzirea și răcirea spațiilor industriale – cele mai bune soluții de la REHAU Numărul spațiilor industriale a crescut constant în […]

WhatsApp