Sistemul de răcire prin suprafețe

Casa pasivă /casa eficientă energetic = acea locuintă care consumă cât mai puțină energie pentru încălzirea, răcirea sau iluminatul încăperilor

Eficiența energetică a clădirilor a devenit un subiect de interes pentru tot mai multe persoane. Confortul termic sporit și reducerea consumului de energie, deci economii semnificative ale costurilor la facturile lunare, sunt principalele motive pentru creșterea interesului față de casele pasive.

Consumul de energie al acestui tip de clădiri tinde spre 0. Acest concept a câștigat mulți adepți la nivel mondial și începe să devină un trend foarte răspândit și în România, fie că vorbim despre clădirile individuale sau complexele rezidențiale.  

Mai mult, începând cu 1 ianuarie 2020 există și o directivă europeană pentru construcția de case pasive – având ca obiectiv un consum anual total de energie termică, apă caldă și electricitate de sub 42 kWh/mp.

Atingerea unui grad de eficiență ridicat al unei clădiri este influențată de mai mulți factori – de la locul unde va fi amplasată construcția și orientarea ei în raport cu punctele cardinale, până la alegerea unui sistem de încălzire/răcire eficient.

Totodată, pe lângă economiile din punctul de vedere al consumului de energie și al costurilor pentru facturile la energie, casele eficiente energetic reprezintă un ajutor și pentru mediul înconjurător, fiind o soluție care se regăsește și în programele de reducere a poluării și încălzirii globale. Așadar, și casele noastre ne pot ajuta să fim mai prietenoși cu natura.

Soluții pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor

 • Materiale de construcție eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi ferestrele smart, plăci de ciment izolate sau panouri structurale izolate.
 • Izolație termică și hidroizolație cu polistiren sau vata minerală.
 • Acoperișul rece, care reduce cu până la 10% consumul de energie.
 • Sisteme de ventilație și control al umidității.
 • Utilizarea surselor alternative de energie (energie solară, energie eoliană sau energie geotermală).
 • Sisteme de încălzire eficiente.
 • Sisteme de răcire eficiente.
   

Sisteme de răcire prin suprafețe pentru confort la tine acasă

Pentru că se apropie vara, iar noi toți vom începe să căutăm locurile cele mai răcoroase, vom vorbi în continuare despre sistemele de răcire prin plafon, alternativa la modalitățile clasice de răcire a locuinței, cum ar fi aparatele de aer condiționat.

Interesul românilor a crescut semnificativ în ultimii ani pentru astfel de sisteme de răcire prin plafon. Astfel, cererea s-a triplat în ultimii trei ani și vorbim aici în special despre interesul crescut în zona de proiecte rezidențiale. Este folosit în clădirile care acordă o atenție deosebită gradului de eficiență energetică – foarte bine izolate și cu sisteme pasive – dar si pentru confortul creat.

REHAU pune la dispoziția celor care își doresc un confort termic desăvârșit pe timpul verii cele mai performante sisteme de răcire în plafon, compuse din țevi PE-Xa (polietilenă reticulată la presiuni înalte), fitinguri, precum și o varietate de plăci și sisteme suport pentru montajul țevii.

Avantajele sistemelor de răcire prin plafon REHAU:

 • Confort termic sporit;
 • Sunt eliminați curenții de aer;
 • Răcire uniformă, pe toata suprafața camerei;
 • Reducere semnificativă a consumului –  un sistem clasic funcționează cu apă la temperatura de 7 grade Celsius la tur, 12 grade Celsius la retur – deci un consum mare de energie pentru a răci apa – pe când pentru răcirea prin plafon apa la tur are 16 grade Celsius, iar la retur 18 grade Celsius;
 • Pentru că funcționează într-un regim de temperatură mai înaltă, reduce consumul compresorului din chiller, asigurând o durată de viață mai mare a acestuia;
 • Libertate din punctul de vedere al amenajării interioare, cu un design elegant, fără aparatură vizibilă;
 • Îmbunătățește izolația termică și acustică între etaje.

Soluțiile REHAU pentru răcire includ tavanul radiant de încălzire/răcire în sistem umed (țevi înglobate în tencuiala tavanului) sau sistem uscat (plăci de gips-carton ce înglobează țevi în ele) cu țevi RAUTHERM S și sunt potrivite atât în sectorul rezidențial, cât și în clădirile de birouri.

Avantajele sistemului de încălzire/răcire radiant uscat:

 • Randament de răcire ridicat prin plăci de ipsos cu fibre întărite, care își păstrează forma la curbare, nu conțin substanțe dăunătoare și nu au miros;
 • Izolație termică pe intradosul panoului
 • Disponibil în 4 variante de placă, cu mărimi diferite;
 • Efort de șpăcluire redus și manevrare ușoară;
 • Raster de fixare perforat din fabrică.

Avantajele sistemului de încălzire/răcire radiant umed:

 • Flexibilitate în dispunerea țevii;
 • Suprafața radiantă este maxim utilizată din suprafața disponibilă a tavanului;
 • Înălțime de montaj redusă.

În funcție de arhitectura tavanului, în aceeași cameră pot exista sisteme hibrid, o parte din tavan având sistem umed, altă zonă a tavanului având placare gips-carton având sistem uscat.

Totodată, trebuie menționat că un astfel de sistem te poate ajuta să economisești mai mult de 40% energie comparativ cu alte sisteme. Cei care apelează la astfel de sisteme trebuie să știe că ele nu reglează umiditatea. Astfel, în cameră trebuie controlată și umiditatea pentru un confort optim.

NEA SMART 2.0 – temperatura potrivită pentru maximum de confort

Sistemele de răcire sunt utilizate dinamic, cu parametrii de lucru care variază, iar funcționarea variabilă a acestora necesită o experiență mare în cunoașterea acestui sistem radiant. Ceea ce inginerii REHAU au învățat despre suprafețele radiante reci, în ultimii 20 de ani, au înglobat în automatizare NEA SMART 2.0. Așadar, această automatizare asigură o eficiență maximă a sistemului, precum și protecțiile necesare (protecția la punctul de rouă). 

Tehnologia smart de ultimă generație nu lipsește nici în cazul sistemelor de răcire prin suprafețe din portofoliul REHAU. Producătorul german a construit termostatul NEA SMART 2.0, disponibil în mai multe variante de design, cu operare facilă și funcție de auto-optimizare.

Termostatul de cameră NEA SMART 2.0 asigură temperatura dorită în toate încăperile unei locuințe. Acesta este SMART pentru că învață comportamentul utilizatorului în ceea ce privește sistemul de răcire și se auto-reglează, fără să aibă nevoie de vreo intervenție din partea utilizatorului. Există, bineînțeles și posibilitatea de reglare manuală în orice moment, fie direct de pe dispozitiv, fie prin control vocal, fie prin intermediul aplicației pentru smartphone.

Avantajele utilizării termostatului NEA SMART 2.0:

 • Temperatura potrivită non-stop, pentru un confort sporit;
 • Până la 20% economie de energie;
 • Design elegant;
 • Operare intuitivă, chiar și prin aplicație pentru smartphone;
 • Operațiuni de service realizate remote;
 • Controlul integrat al altor echipamente termice din case, ce compensează energie termică (radiator, ventiloconvector);
 • Integrare în sistem BMS, idelă pentru casele inteligente;
 • Control integrat în Amazon Alexa.

Sistemul de răcire prin tavan oferit de REHAU vine în întâmpinarea tuturor celor care își doresc să se bucure din plin de maximum de confort în propriile locuințe chiar și în zilele toride de vară. Sistemul de răcire prin tavan de la REHAU este conceput pentru a răspunde tuturor exigențelor în marerie de obținere a temperaturii ideale și face echipa perfectă cu inovația tehnologică smart de la REHAU, termostatul NEA SMART 2.0.

Articole asemănătoare


Întrebări frecvente

Mai jos prezentăm cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit de-a lungul anilor din partea beneficiarilor, partenerilor și colaboratorilor. […]

Avantajele încălzirii în pardoseală.

Tema de astăzi. Avantajele încălzirii în pardoseală. Activăm în acest domeniu de 24 de ani. În tot acest timp, primim […]

AMBER GARDENS – eficiența energetică

AMBER GARDENS – eficiența energetică Pro Instal Grup prezintă cu bucurie și mândrie unul dintre proiectele rezidențiale de top în […]

Încălzirea și răcirea spațiilor industriale

Încălzirea și răcirea spațiilor industriale – cele mai bune soluții de la REHAU Numărul spațiilor industriale a crescut constant în […]

WhatsApp