Istoria Dezvoltarii Sistemelor de Incalzire prin Pardoseala

Incalzirea prin pardoseala este o metoda de  incalzire a incaperilor care se bazeaza pe corpuri de incalzire amplasate chiar sub nivelul podelei. Folosind aceasta metoda de pozitionare se asigura o degajare uniforma a caldurii in incapere.

Isoria folosirii incalzirii in pardoseala incepe inca din antichitate. In China si in Egipt erau folosite astfel de sisteme intr-o varianta primitiva a lor.

In cazul acestor sisteme antice, gazele care erau produse intr-un focar urmau apoi sa fie transportate printr-un canal care era special executat sub pardoseala din incapere.

In aceeasi perioada apare un sistem si mai evoluat in Roma antica. Acest sistem era denumit hipocaust. Hipocaustul era un sistem de incalzire centrala folosit in antichitate si in evul mediu care era bazat ep incalzirea prin pardoseala si functiona prin circulatia aerului cald pe sub o podea dubla si prin pereti dubli. Gazele erau astfel dirijate prin canale in mai multe incaperi.

Hipocaustul a fost unul dintre primele sisteme de incalzire centrala in pardoseala.

La inceputul secolului al XX-lea apar instalatiile de incalzire in pardoseala asa cum le stim noi astazi, in configuratia actuala.

Prima persoana care a obtinut un brevet de inventie pentru un sistem de incalzire prin pardoseala a fost profesorul englez Baker. Brevetul lui avea titlul “Sistem de incalzire a localurilor cu apa calda transportata prin tevi sub pardoseala”. In anul 1909, firma Crittal Co. achizitioneaza  drepturile asupra acestui brevet. Apoi, incalzirea palatului Royal River a fost realizata de firma.

Odata cu Campania de reconstructie a Europei, reconstructie ce s-a realizat  dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a avut loce dezvoltarea efectiva a sistemelor de incalzire in pardoseala.

Folosindu-se o tehnica de inglobare de tevi de Otel de ½” sau ¾” fara straturi de izolatie termica sub ele, in Europa s-au realizat doar in perioada 1945-1950, instalatiile de incălzire din peste 100 000 de locuinte.

Astfel s-au dezvoltat sistemele de incalzire prin pardoseala, iar asta a dus atat la descoperirea avantajelor acestor tipuri de sisteme de incalzire, cat si al descoperirea dezavantajelor cauzate de lipsa unei cercetari avansate a efectelor folosirii incorecte a acestor sisteme de incalzire asupra omului.

In comparatie cu sistemul de incalzire cu radiatoare montate pe pereti, sistemul de incalzire prin pardoseala cu apa fierbinte este mai avantajos. La utilizarea unui sistem de incalzire in pardoseala caldura este degajata uniform la nivelul solului si astfel se asigura cresterea confortului termic.

Nivelul podelei este ridicat cu doar 8-10 cm, iar variatiile de temperatura care apar cu ocazia pornirilor si opririlor duc la dilatari repetate ale placutelor de parchet obisnuite si apar rosturi intre ele. Astfel este nevoie de parchete speiale.

Va invitam sa apelati la profesionisti in acest domeniu al incalzirii si puteti sa faceti asta printr-un apel la telefon.

Ne puteti lasa un mesaj pe pagina de Contact. Va asteptam si la sediul nostru din Bucuresti.

Articole asemănătoare


Întrebări frecvente

Mai jos prezentăm cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit de-a lungul anilor din partea beneficiarilor, partenerilor și colaboratorilor. […]

Avantajele încălzirii în pardoseală.

Tema de astăzi. Avantajele încălzirii în pardoseală. Activăm în acest domeniu de 24 de ani. În tot acest timp, primim […]

AMBER GARDENS – eficiența energetică

AMBER GARDENS – eficiența energetică Pro Instal Grup prezintă cu bucurie și mândrie unul dintre proiectele rezidențiale de top în […]

Încălzirea și răcirea spațiilor industriale

Încălzirea și răcirea spațiilor industriale – cele mai bune soluții de la REHAU Numărul spațiilor industriale a crescut constant în […]

WhatsApp