Afla de ce trebuie sa alegi teava REHAU PE-Xa pentru incalzire in pardoseala!

Tipuri de tevi

Pentru realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala, pe piata sunt diponibile mai multe tipuri de tevi. Exista recomandari pentru tevi de tip PE X, insa multe dintre acestea nu respecta standardele si normele in vigoare pentru calitate din acest domeniu. Aceste standarde sunt obligatorii pentru sistemele de incalzire in padoseala. Teava folosita la realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa aiba o durata de viata cat mai mare, iar unele tipuri de tevi uneori recomandate nu au nici macar 50 de ani durata de viata.

Avand in vedere ca durata de viata trebuie sa fie cat mai mare atunci cand se doreste utilizarea unui sistem de incalzire de acest gen, in pardoseala, tinem cont de faptul ca pretul unui asemenea sistem de incalzire este mai mare decat in cazul instalarii unui sistem de incalzire clasic. Astfel, calitatea tevii utilizate este foarte importanta.

Recomandari

Pe piata exista, la ora actuala, mai multe tipuri de teava de tip PE: PE Xa, PE Xb, PE Xc, PE Md, si PE RT. Deoarece oamenii sunt subiectivi, fiecare vanzator va va recomanda un anumit tip de teava PE.

De fiecare data cel care vinde un tip de teava, ne va spune ca acea teava este cea mai buna, astfel ca nu ne putem baza pe recomandarea unui vanzator atunci cand dorim sa facem cea mai buna alegere in privinta tipului de teava folosita la un sistem de incalzire in pardoseala.

Exista 3 tipuri de tevi folosite la realizarea instalatiilor interioare de incalzire sau sanitare:

  • Teava PE-Xa cu reticulare peroxidica
  • Teava PE-Xb cu reticulare cu silan
  • Teava PE-Xc cu reticulare prin radiatie de electroni

Procesul de reticulare

Este util sa definim procesul de reticulare pentru a intelege mai bine diferentele dintre aceste tipuri de tevi.

Reticularea inseamna ca lanturile lungi de macromolecule din polietilena formeaza legaturi transversale. In urma acestui proces va rezulta un material PE-X(polietilena reticulata), material ce are o structura tridimensionala.

Avantajul este dat de faptul ca astfel, teava nu se mai topeste si are o rezistenta interioara buna in timp. De asemenea teava beneficiaza si de o rezistenta la impact la temperaturi scazute.

Gradele diferite de reticulare obtinute sunt in functie de procedeul de reticulare folosit si in functie  de materialul folosit. Rezulta astfel diferite tevi, de diferite calitati, in functie de domeniul in care acestea urmeaza sa fie utilizate.

In functie de distribuirea zonelor elastice(reticulare) si de distribuirea zonelor cristaline rigide(nereticulate) se obtin produse diferite pentru diferite domenii de activitate: PE-Xa, PE-Xb, PE -XC.

In procesul de reticulare realizat la presiune ridicata, polietilena este topita uniform in toata masa, in cateva secunde, apoi este trasa in tevi si paraseste agregatul urmand sa fie lasata sa se raceasca fara sa ii fie facuta vreo alta prelucrare. Astfel este realizata teava de tip PE-Xa.

Procesul de reticulare PE-Xa

In cadrul procesului de reticulare PE-Xa, reticularea este realizata de oxigen, in timp ce materialul este topit la temperaturi ridicate iar lanturile moleculare sunt mobile in aceasta stare.

La reticularea la rece efectuata prin radiatie (PE-Xb si PE-Xc) este eliminata ruperea legaturilor dintre lanturile moleculare.

Alte tipuri de reticulari

In cazul realizarii acestor doua tipuri de tevi, PE-Xb si PE-Xc, care sunt reticulate la rece, reticularea nu este completa, din extruder iese un material termoplast. Tevile sunt supuse unor procese de finalizare a reticularii prin folosirea radiatiei puternice in cazul tevii PE-Xc si prin tratarea cu abur in cazul tevii PE-Xb.

Aceste procedee ajung sa mai elimine din zonele cristaline ramase dar reticularea nu este completa si ramane neuniforma si incompleta.

Din cauza unui proces incomplet de reticulare in cazul tevilor PE-Xc si PE-Xb, aceste tipuri de tevi ajung sa fie mai rigide decat tevile de tip PE-Xa, fiind mai greu de indoit la rece.

Un alt avantaj al tevilor PE-Xa il reprezinta faptul ca sunt mai robuste si mai sigure si pot astfel sa fie incalzite cu un feon industrial in cazul in care teava nu este deteriorata structural, adica nu are zgarieturi sau gauri.

Pastrarea rezistentei mecanice la expunerea la caldura a tevii de tip PE-Xa, reprezinta u alt motiv pentru a alege acest tip de teava in realizarea sistemului de incalzire in pardoseala.

In timp, la tevile realizate prin reticulare la rece, tevile de tip PE-Xb si PE-Xc, se observa o scadere a rezistentei la indoire la actiuni de incalzire sau de racire.

Timp de 30 de ani au fost realizate teste pentru a fi determinata reistenta in timp a tevii PE-Xa. Rezultatul acestor teste a fost ca teava PE-Xa are o flexibilitate si o rezistenta optima si rezista la o presiune interioara.

Alegeti polietilena reticulata PE-Xa pentru o rezistenta mai mare la stabilitatea formei si la aparitia crapaturilor.

Tevile de tip PE-Xa oferite de REHAU pot sa fie folosite la toate tipurile de instalatii.

Va invitam sa apelati la profesionisti in acest domeniu al incalzirii si puteti sa faceti asta printr-un apel la telefon sau prin-un email.

Ne puteti lasa un mesaj si pe pagina de Contact. Va asteptam si la sediul nostru din Bucuresti.

Articole asemănătoare


Întrebări frecvente

Mai jos prezentăm cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit de-a lungul anilor din partea beneficiarilor, partenerilor și colaboratorilor. […]

Avantajele încălzirii în pardoseală.

Tema de astăzi. Avantajele încălzirii în pardoseală. Activăm în acest domeniu de 24 de ani. În tot acest timp, primim […]

AMBER GARDENS – eficiența energetică

AMBER GARDENS – eficiența energetică Pro Instal Grup prezintă cu bucurie și mândrie unul dintre proiectele rezidențiale de top în […]

Încălzirea și răcirea spațiilor industriale

Încălzirea și răcirea spațiilor industriale – cele mai bune soluții de la REHAU Numărul spațiilor industriale a crescut constant în […]

WhatsApp